Saturday, June 14, 2014

အံ့ဖြယ္ ရံုးပတီသီး

မိန္းကေလးတစ္ေယာက္ရဲ႕ လက္ေခ်ာင္းေလးေတြလုိ ရွည္ရွည္သြယ္သြယ္ ကေလးေတြမို႔ အေနာက္ႏိုင္ငံက လူေတြက Ladies’ finger လို႔ ေခၚတဲ့ ရံုးပတီသီးေလးေတြဟာ ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ့ သိပ္ကို လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုနဲ႔ ေစ်းသက္သက္သာသာ ရႏုိင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

လူတစ္ေယာက္ဟာ အႏွစ္ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္ ဝမ္းခ်ဳပ္တဲ့ ေရာဂါကို ခံစားခဲ့ရၿပီး လတ္တေလာမွာေတာ့ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ေလခ်ဥ္ေတြတက္တက္ေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလုိ ႏွစ္ရွည္လမ်ား ခံစားခဲ့ရၿပီး ဘာနဲ႔မွ မသက္သာခဲ့တာမို႔ အလြယ္တကူ ေပ်ာက္လိမ့္မယ္လုိ႔လည္း ထင္မထားပါဘူး။

ဒါေပမယ့္ ထူးဆန္းစြာပဲ ရံုးပတီသီးေၾကာင့္ သူ႔ေရာဂါေတြ ေပ်ာက္ခဲ့ရတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္လေလာက္ကစၿပီး ရံုးပတီသီး မွန္မွန္စားလုိက္တာ.. ဘာေဆးမွ မမီွဝဲရေတာ့ပါဘူးတဲ့။ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ေလခ်ဥ္ေတြ တက္ေနတာ ေပ်ာက္သြားတဲ့အၿပင္ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ေတြလည္း ၁၃၅ ကေန ၉၈ ထိ က်ဆင္း သြားခဲ့ပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ လယ္ဗယ္ကိုလည္း ထိန္းထားႏိုင္လာပါတယ္။

ေလ့လာသုေတသနၿပဳခ်က္ေတြအရ ရံုးပတီသိးဟာ တန္ဖိုးမၿဖတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တဲ့ အစုအေပါင္း တစ္ခုပါပဲတဲ့။ တစ္ဝက္ေလာက္က ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္တဲ့ အမွ်င္ေတြ နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။ အဲဒီ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ေတြက ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္ဖုိ႔ကိုလည္း နည္းပါးေစပါတယ္။ က်န္တစ္ဝက္ကေတာ့ မေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္တဲ့ အမွ်င္နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားၿပီး သူတုိ႔က အူသိမ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူၿပဳတဲ့အၿပင္ ကင္ဆာၿဖစ္ႏုိင္ေခ်ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အထူးသၿဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ မၿဖစ္ဖုိ႔ တားဆီးေပးပါတယ္။

ခ်က္ထားတဲ့ ရံုးပတီသီး ပန္းကန္တစ္ဝက္ေလာက္မွာ folic acid နဲ႔ ဗီတာမင္ B6 ေတြက လိုအပ္တယ္လို႔ ညႊန္းဆုိထားတဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၀% ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရံုးပတီသီးဟာ ဗီတာမင္ B6, folic acid နဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္ေတြ သိပ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာလုိ႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

ရံုးပတီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ား

Dietary Fiber 2 gm

Protein 1.5 gm

Carbohydrate 5.8 gm

Vitamin A 460IU

Vitamin C 13 mg

Folic acid 36.5 microgram

Calcium 50 mg

Iron filtered 0.4 mg

Potassium 256 mg

Magnesium 46 mg

ဒါေတြက ဂဏန္းသတ္မွတ္ခ်က္ တန္ဖိုးေတြသက္သက္ ၿဖစ္ပါတယ္။ လမ္းညႊန္ခ်က္ အၿဖစ္ပဲ သံုးပါ။ အကယ္၍ သင္က တကယ္လိုအပ္ေနၿပီး ေဆးပညာအရလည္း ကန္႔သတ္ေနထိုင္ စားသံုးေနရတယ္ ဆုိရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ၿပီးမွ စားသံုးပါ။



ရံုးပတီသီးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့ ..

+ ရံုးပတီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ေတြက ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သူက အူကေန သၾကားဓာတ္ စုတ္ယူမႈကို ထိန္းထားေပးႏိုင္တာမို႔ပါ။

+ ရံုးပတီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အခၽြဲေတြက ကိုလက္စထေရာကိုတင္ တားဆီးေပးတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အဆိပ္ေတြ သယ္ေဆာင္လာတဲ့ အက္စစ္တစ္မ်ိဳးကိုလည္း အသည္းကေန အေၿမာက္အမ်ား စစ္ထုတ္ႏိုင္ဖို႔ လည္းအားေပးပါတယ္။

+ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေသာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ပညာရွင္ေတြက ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ အူကေန စၿဖစ္တယ္လုိ႔ ယံုၾကည္ထားၾကပါတယ္။ ရံုးပတီသီးရဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္က ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို တားဆီးေပးတယ္။ အမွ်င္အမ်ားစုက ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို တားဆီးေပးတတ္ေပမယ့္ ရံုးပတီသီးမွာပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကေတာ့ အဲဒီအတြက္ အေကာင္းဆံုးလို႔ ဆုိပါတယ္။ အူကို အလုပ္လုပ္တာ ပံုမမွန္ေစတဲ့၊ ထိခိုက္ေစတတ္တဲ့ ၾကမ္းတမ္းတဲ့ ဂ်ံဳၾကမ္းေတြလို မဟုတ္ပဲ ရံုးပတီသီးရဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္က အူကို သက္သာမႈ ေပးေစႏိုင္ပါတယ္။

လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေတာ့ ရံုးပတီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အခၽြဲဓာတ္က အညစ္အေၾကးကို ေကာင္းမြန္စြာ စြန္႔ပစ္ေစဖုိ႔ အေထာက္အကူၿပဳတဲ့အတြက္ သိပ္ၿပီး မႏွစ္သက္ခ်င္ၾကပါဘူး။ ဘယ္လုိပဲ ၿဖစ္ၿဖစ္ ရံုးပတီသီးဟာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေသာ က်န္းမာေရး ၿပႆနာေတြကို ေၿပလည္ေစတဲ့ သက္သာေစတဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ ဟင္းသီး တစ္မ်ိဳး ဆုိတာကေတာ့ ၿငင္းလုိ႔ မရပါဘူး။

ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာနဲ႔ အဆိပ္ေတြကို ေလ်ာ့က် ေစရံုမက ေသြးလွည့္ပတ္မႈကိုလည္း ပံုမွန္ၿဖစ္ေစတဲ့အတြက္ အင္မတန္ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့အၿပင္ (အမ်ားၾကီး အလြန္အကၽြံ စားသူေတြကလြဲရင္) ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးလည္း မရွိပါဘူး။ အဆိပ္အေတာက္ လံုးဝကင္းစင္ၿပီး ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ဟင္းသီး တစ္မ်ိဳး ၿဖစ္တဲ့အၿပင္ ေစ်းသက္သက္သာသာနဲ႔ လူတိုင္းလည္း စားသံုးႏိုင္တဲ့အတြက္ အဆင္ေၿပပါတယ္။

+ရံုးပတီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ေတြနဲ႔ အာဟာရ တန္ဖိုးေတြ ေလ်ာ့က်မသြားဖုိ႔အတြက္က သူ႔ကို တတ္ႏိုင္သမွ် အခ်ိန္အနည္းဆံုးခ်က္ၿပဳရပါမယ္။ အစိမ္းစားတဲ့သူေတြရွိေပမယ့္ ေရေႏြးေလး ေဖ်ာလုိက္တာ၊ ခဏေလာက္ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းလိုက္တာမ်ိုးေတြ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။


ဥယ်ာဥ္မွူးမွျဖစ္ပါသည္

http://www.myanmaronlinenetwork.com/index.php?topic=960.0

...................
ကိုယ့္အိမ္မွာ ေျမကြက္ေလးရွိရင္ ပန္းအိုးေလးေတြနဲ႔ စိုက္ထားလို႔ ရတယ္။



ရံုးပတီသီး ဟင္းလ်ာေတြကို ၾကည့္ခ်င္ရင္

 <<< တာ၀န္မေလးပါက တခ်က္ေလာက္ကလစ္ေပးခဲ့ေစလို >>>( like

မ်က္စိမႈန္သူမ်ား၊ အားနည္းသူမ်ား မ်က္စိျပန္လည္ေကာင္းေစတဲ့နည္းမ်ား

ပထမဦးဆံုး အိပ္ရာကႏိုးၿပီးၿပီးခ်င္း ၊ မ်က္ႏွာကိုအရင္မသစ္ရဘူး ၊
ေျခေထာက္ႏွစ္ဖက္လံုး ဒူးအထက္ကေနၿပီး ေရသံုးခြက္စီေလာက္
ေလာင္းေပးရမယ္ ။ ဒါက တစ္ကိုယ္လံုးမွာျပန္႔ႏွံေနတဲ့ အပူခိုးေတြကို
ေျခေထာက္ေရာက္သြားေအာင္ ဆြဲခ်လိုက္တာပါ ။ ။ ။

အိပ္ရာကထလာတာနဲ႕အပူေတြကတစ္ကိုယ္လံုးမွာျပန္႕ႏွံ႕ေနတာပါ ၊
ဒီအခ်ိန္မွာ အရင္ကထံုးစံအတိုင္း မ်က္ႏွာကိုအရင္သစ္လိုက္မယ္ဆိုရင္
ေရနဲ႕ထိၿပီးေအးသြားတဲ့ မ်က္ႏွာတစ္ျပင္လံုးကို တစ္ကိုယ္လံုးက အပူေတြ
အကုန္ေျပးလာၾကပါတယ္ ၊ ဒါေၾကာင့္မ်က္စိကိုတစ္ကိုယ္လံုးက အပူခိုး ၊
အပူေငြ႕ေတြလာရိုက္ေတာ့တာေပါ့ ။ ။ ။

ေသခ်ာသိခ်င္ရင္ မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးတာနဲ႕ မွန္ေထာင္ၾကည့္လိုက္ပါ ၊
မ်က္လံုးႏွစ္လံုးစလံုး " ရဲ " ေနတာေတြ႕ရလိမ့္မယ္၊ အဲ့ဒီလိုအပူခိုးေတြ
ရိုက္ပါမ်ားလာတဲ့အခါ " ဒီမ်က္စိကမႈန္ၿပီး အားနည္းသြားတာေပါ့ " ။ ။ ။

ဒါေၾကာင့္အပူခိုးေတြ မ်က္စိဆီကိုမသြားဘဲ ေအာက္ေရာက္သြားေအာင္
ေျခေထာက္ကိုအရင္ေရေလာင္းရတာေပါ့ ၊ ဒူးကေနေရေလာင္းၿပီးတဲ့အခါမွာလည္း
ခ်က္ခ်င္းမ်က္ႏွာမသစ္ရေသးဘူး ။ ခ်ိဳင္းၾကားႏွစ္ဖက္မွာ ကပ္က်န္ေနတဲ့ အပူခိုးေတြ
ထြက္သြားေအာင္ မတ္တတ္ရပ္ၿပီး လက္ႏွစ္ဘက္ကို ေခါင္းေပၚေျမွာက္တင္လိုက္
ေအာက္ခ်လိုက္ နဲ႕ အနည္းဆံုး အႀကိမ္ ၂၀ ေလာက္လုပ္ေပးရမယ္ ။ ။ ။

အဲ့ဒါၿပီးတဲ့အခါ တက္ေနတဲ့ ဇက္ေၾကာေတြေလွ်ာ့သြားေအာင္ ေခါင္းကို
ေနာက္ေက်ာဘက္ေရာက္ႏိုင္သေလာက္ လွန္ခ်ရမယ္ ၊ ေရွ႕ကိုလည္း
ရသေလာက္ ငံု႕ရမယ္ ။ ဒါကလည္းအႀကီမ္ ၂၀ ေလာက္ေပါ့ ၊ ၿပီးရင္ ေခါင္းကို
ဘယ္ညာ အခါ ၂၀ ေလာက္လွည့္ေပးရမယ္ ။ ။ ။

ဒီေလ့က်င့္ခန္း သံုးခု ၿပီးတာနဲ႕ တစ္ကိုယ္လံုးမွာရွိတဲ့ အပူခိုးေတြ
ေျခေထာက္ကတဆင့္ ထြက္ေနတာ ကုန္သြားပါၿပီ ။ ေသခ်ာသိခ်င္ရင္
ေျခေထာက္ကိုစမ္းၾကည့္လိုက္ေပါ့ ။
" ေရတစ္စက္မွမရွိေတာ့ဘဲ ေျခာက္ေနတာေတြ႕ရလိမ့္မယ္ " ။
အဲဒီက်ေတာ့မွ မ်က္ႏွာကို ဆပ္ျပာနဲ႕ ေသခ်ာသစ္ရမယ္ ၊ သြားမတိုက္ရေသးဘူး ။
ပါးစပ္ကိုပိတ္ထားရမယ္ ။ မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးတာနဲ႕ မ်က္ႏွာသုတ္ပု၀ါနဲ႕သုတ္ေပေတာ့ ။

ဒီအခ်ိန္မွာ မ်က္ႏွာမွာရွိတဲ့ ေမႊးညွင္းေပါက္ေတြ အကုန္ပြင့္သြားတာေပါ့ ၊
အဲ့ဒီက်ေတာ့မွ သြားတိုက္ရမယ္ ၊ သြားတိုက္ရင္းနဲ႕ သြားႀကိဳသြားၾကားမွာရွိတဲ့
အခိုးအေငြ႕ေတြဟာ " မ်က္ႏွာကေမႊးညွင္းေပါက္မ်ားမွတဆင့္ ထြက္ကုန္မယ္ေလ" ။

ဒီနည္းကေတာ့" အပူေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ သြားကိုက္ေရာဂါ " ကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္နည္းပါ ။

ေနာက္ၿပီးျဖစ္ႏိုင္ရင္ ေန႕ဘက္ကို ဦးစားေပးၿပီး စာၾကည့္သင့္တယ္ ၊
ညဘက္ကိုနည္းနည္း ပဲၾကည့္ေစခ်င္တယ္ ။

ႊ ဒီနည္းျဖင့္ မ်က္စိမႈန္ေနသူမ်ား ျပန္အားေကာင္းႏိုင္ပါတယ္ ။
မ်က္စိအားေကာင္းေသာ သူမ်ားပင္လွ်င္ ဒီနည္းကို အျမဲတေစျပဳလုပ္မည္ဆိုပါက
မ်က္မွန္တတ္ရမည့္ အဆင့္သို႕ မေရာက္ႏိုင္ေတာ့ပါ ။ ။ ။

ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: အရွင္ဇ၀န (ေမတၱာရွင္ - ေရႊျပည္သာ )
 မိတ္ေတြ ေဘာ္ေဘာ္ေတြ အဆင္ေျပရင္ေတာ့ fb ေလးမွာ အားေဆးေလး like ေပးခဲ့ပါေနာ္ share ေပးရင္လဲပိုလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

ၾကက္ေမာက္သီးမွ ေပးေသာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး











ၾကက္ေမာက္သီးဟာ ခ်ိဳတဲ့ အရသာရိွလို႔ လူတိုင္းနီးပါး ၾကိဳက္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ၎အသီးဟာ ေဆးဖက္ဝင္ အသီးတစ္ခုလို႔ ဆိုရေလာက္ေအာင္ က်န္းမာေရး အတြက္ အေတာ္ေလး အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

ၾကက္ေမာက္သီးဟာ ကုိလက္စေရာဓာတ္ မ်ားကို ေလ်ာ့က်ေပးနိုင္တဲ့ အျပင္ ကင္ဆာ ဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိမ်ားစြာ ပါရိွပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျပီး ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔ တျခား နာမက်န္း ေရာဂါမ်ား အတြက္ အထူးပင္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားအရည္ အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ေဆးစြမ္းတစ္လက ျဖစ္ပါတယ္။

အာဟာရ ဓာတ္မ်ားကို ေပးစြမ္းျပီး ေမာပန္းေနခ်ိန္မွာ စားသင့္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳး ဆိုလည္း မမွားပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ေမာက္ သီးဟာ ေဆးဖက္ဝင္ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္လို႔ မွီဝဲေပးသင့္ပါေၾကာင္း တိုက္တြန္း ပါရေစ။

ဖိုးသူေတာ္(www.phothutaw.com)

မိတ္ေတြ ေဘာ္ေဘာ္ေတြ အဆင္ေျပရင္ေတာ့ fb ေလးမွာ အားေဆးေလး like ေပးခဲ့ပါေနာ္ share ေပးရင္လဲပိုလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

ၾကက္ဟင္းခါး သီး၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား


ကက္ဟင္းခါးသီး၏ စြမ္းပကား ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိကေတြ မွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။

အာဟာရတန္ဖိုး

ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီပါ ဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါ ဝင္ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီး ခ်ိဳေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

(၁) ေသြးျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ေသြး ဆိပ္သင့္တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အနာနဲ႔ ယား ယံမႈေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးအရည္ကို သံပရာရည္နဲ႔ ေရာကာ အစာမရွိခ်ိန္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ငံုၿပီး ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးရင္ ၄-၆လ အၾကာမွာ သိသာတဲ့ တိုးတက္မႈကို ေတြ႕ရပါ တယ္။

(၂) ကာလဝမ္္းးေရာဂါ ကာလဝမ္းေရာဂါ အေစာပိုင္းအ ဆင့္မွာ ႀကိတ္ေျခထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါး ရြက္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္ သြန္နီအရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း တို႔ကို ဆတူေရာၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပး ပါ။

(၃) ဆီီးးခ်ိဳေရာဂါ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အပင္ ထြက္အင္ဆူလင္ဟာ ဆီးနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အက်ိဳး ေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးတြင္း အင္ဆူ လင္အဆင့္ကို တိုးေစ တာမ်ိဳး မရွိဘဲ ဂလူးကို႔စ္ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈက ို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါ တယ္။

(၄) စြမ္းအင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္နဲ႔ သက္ လံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။

(၅) မ်က္စိျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ို တင္းနဲ႔ တျခားအာနိသင္ေတြ ပါဝင္မႈ ျမင့္ မားတာေၾကာင့္ မ်က္စိျပႆနာေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္ ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္။

(၆) အရက္နာက်ျခင္္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ အ ရက္နာက်တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသရာမွာ ေကာင္းက်ိဳး ရွိပါတယ္။ အရက္ေသာက္ တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေဝဒနာ ေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသည္းကို သန္႔ စင္ေစပါတယ္။

(၇) ကိိုုယ္ခံစြမ္္းအား ေကာင္္းမြန္ျခင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ကိုယ္ ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ တည္ေဆာက္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ကို ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။

(၈) လိပ္ေခါင္း ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကရတဲ့ အရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ေထာပတ္၊ ႏို႔ တစ္ဖန္ခြက္နဲ႔ ေရာကာ နံနက္တိုင္း အစာမရွိခ်ိန္မွာ ေသာက္ေပးရင္ တစ္လအၾကာမွာ သက္သာသြား ပါလိမ့္မယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ႕ အျမစ္ကို ေစးပ်စ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။

(၉) ဆိိုုုးရီးေယးစစ္အေရျပားအနာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးရင္ ဆိုးရီးေယးစစ္နဲ႔ တျခား ဖန္းဂပ္စ္မိႈစြဲတဲ့ အေရျပားအနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

(၁၀) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာမ်ား လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ ႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရေရာထားတဲ့ ပ်ားရည္တစ္ခြက္ကို ေရာေသာက္ေပးရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလျပြန္ေရာင္တာ စတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သတိျပဳရန္ ဆီးခ်ိဳကုသေဆးေသာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးအရည္ မေသာက္ခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလြန္အမင္း စားေသာက္တာမ်ိဳး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

Credit: The Mirror
မူရင္း


မိတ္ေတြ ေဘာ္ေဘာ္ေတြ အဆင္ေျပရင္ေတာ့ fb ေလးမွာ အားေဆးေလး like ေပးခဲ့ပါေနာ္ share ေပးရင္လဲပိုလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

မိမိဓါတ္ပံုေလးကို အနားေထာင့္ေလးမွာေကာ္လံစတိုင္ဒီဇိုင္းေလးလုပ္နည္း

မဂၤလာပါ ကၽြန္ေတာ္ဒီေန႔ photoshow နည္းလမ္း မိမိဓါတ္ပံုေလးကို အနားေထာင့္ေလးမွာေကာ္လံစတိုင္ဒီဇိုင္းေလးလုပ္နည္း တင္ေပးလိုက္ပါတယ္..ခုမွေလ့လာေနသူ photoshopw ကို ဝါဒနာပါေသာ ေဘာ္ေဘာ္ေတြ အတြက္ တစ္ေနရာမွာအသုံးဝင္မယ္ထင္လို႔ နည္းလမ္းေလးေပးလိုက္ပါတယ္ သိထားတက္ထားတဲ့ေဘာ္ေဘာ္ေတြေတာ့ေက်ာ္သြားပါေနာ္ ကၽြန္ေတာ္ေလ့လာပိုစ့္ခ်ရင္မိုလို႔ အမွားေလးမ်ားပါခဲ့ရင္ သိခံေပးၾကပါ သိထားတဲ့ ဆရာမ်ားကေတာ့ အမွားေလးမ်ားပ့ရင္ ေထာက္ျပေပးပါ ဒီငမိုက္သားေလးကိုေပါ့..ကဲစကားေတာ့မ်ားျပီးသြားျပီဆိုေတာ့ လုပ္ငန္းေလးစလိုက္ၾကရေအာင္ေနာ္....ေအာက္ကပံုေလးတိုင္း photoshow ဖြင္ျပီး လုပ္ခ်င္တဲ့ပံုေလး ဆြဲထည့္လိုက္ပါ ။ 
မ်ွားျပထားတာၾကည္ပါ ေသာ့ေလးေတြ႔ေနရမွာပါ....

၂။ မွာေတာ့ ေသာ့ရွိေနတဲ့ ေနရာေလးကို left ကလစ္ေလး ကလစ္းေပးလိုက္ရင္ဘဲ ေဘာက္ေလးတစ္ခုတက္လာမွာပါ၊ တက္လာရင္ ok ေျဖေပးလိုက္ေပါ့ ဒါဆိုေျပာက္သြားပါလိပ္မယ္ ၊ ေနာက္(၂)မ်ွားမွာျပထားသလို မြားလိုက္ရမွာပါ အျပာေရာင္ေပးထားတာက ပထမ ပံုပါ ပထမပံုကိုေထာက္ျပီး ctrl+j ကိုတဲြ နိုပ္လိုက္ရင္ဘဲ ပံုမွာျပထားသလို (၂)ခုေတြ႔ရမွာပါေနာ္...

၃။ေအာက္မွာျပထားတာကေတာ့ မြားထားတဲ့ပံုကိုေမာက္ေထာက္ျပီး ျပာေပးထားပါ ျပီးရင္ edit ကိုသြားျပီး (၁)မ်ွား (၂)မ်ွား ျပထားသလို အဆင့္လိုက္ဝင္သြားပါ၊


၄။အပၚမွာေျပာခဲ့သလို ဝင္လိုက္ရင္ဘဲ warp ေလးနိုပ္လိုက္ရင္ဘဲ ေအာက္မွာျပထားသလို ပံုေပၚမွာက်ားကြပ္ပံုစံ ေလးနဲ႔ အကြပ္ေပၚေနမွာပါ၊ (၁)မ်ွားမွာျပထားတာက ေထာင့္စြန္းကေနကိုလိုခ်င္တဲ့ပံုစံထိ အေပၚကိုဆြဲရမွာပါ ၊ ျပီးရင္ (၂) မ်ွားျပထားတဲ့ အမွတ္ကိုနိုပ္လိုက္ပါ ၊ ဒါဆိုတစ္ဆင့္ျပီးပါျပီ။


၅။ေအာက္ကပံုစံကေတာ့ ေနာက္ခံပံုထည့္ဖို႔ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ပံု ထပ္ေခၚလိုက္တာပါ ေနာက္ျပီး ပံုကိုေဘးပို႔ျပီး ပံုေပၚေမာက္ေထာက္ျပီး ပထမလုပ္ထားတဲ့ပံုထဲ ဆြဲထည့္လိုက္ပါ။


၆။ဒီမွာေတာ့ေတြ႔တဲ့တိုင္းဘဲ နားလည္မွာမဟုပ္ဘူး မပူနဲ႔ ဆက္ေျပာမယ္ (၁)မ်ွားျပထားတာက ဆြဲထည့္တဲ့ ပံုကိုေနရာခ်မလို႔ခ်ိန္ေနတာ ပထမပံုကိုအုပ္မိုးေနတာေတြေနရတယ္မွတ္လား ထားခ်င္တာက ပံုေအာက္မွာမွတ္လား (၂)မ်ွားမွာျပထားတာက ဆြဲထည့္ထားတဲ့ပံုရွိေနတဲ့ေနရာ ေပါ့ (၂)မ်ွားကပံုကိုေမာက္ေထာက္ေထာက္ျပီး ဒုတိယေနရာကိုဆြဲလိုက္.....


၇။ေအာက္ကပံုမွာေတြ႔လားဒုတိယေနရာေရာက္သြားျပီ ဒါဆိုရျပီ မျပီးေသးပါဘူး (၂)မ်ွားျပထားတာက အပံုေသးေနလို႔ အၾကီးခ်ဲ႕မွာပါ ကိုလိုခ်င္တဲ့ပံုခ်ဲဖို႔ ပံုရွိေနတဲ့ေနရာကို ျပညေပးထားရမွာပါ အပံုကိုေသခ်ာၾကည့္ပါ ၊ေနာက္ ကီးဘုက္ေပၚက ctrl+t ကိုတြဲနိုပ္ပါ၊ နိုပ္လိုက္ရင္ဘဲ (၁)မ်ွားျပထားသလိုအပံုမွာ အကြပ္ေလးေပၚလာမွာပါ ျပီးရင္ (၂)မ်ွားလားသလိုေထာင့္ကေန ေမာက္နဲ႔ဆြဲလိုက္ပါ ကိုယ္လိုသေလာက္ေပါ့ ၊ သတိ..လူပံုဆိုရင္ ကီးဘုက္ေပၚမွ shist ကီးကိုနိုပ္ျပီးဆြဲရပါ့မယ္ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ အပံုျပတ္မွာဆိုးလို႔ပါ ေနာက္လုပ္ရင္းနဲ႔သေဘာေပါက္နားလည္လာမွာပါ....


၈။ဒါကေတာ့ခုန ကေနာက္ခံပံုေပၚမွာထားမယ္ အပံုပါ မိတ္ေဆြတို႔ကေတာ့ ကိုယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ ပံုထည့္ပါ ခုဆြဲထည့္ထားတဲ့ပံုကျဖတ္ျပီးသားပါေနာ္ (၁)မ်ွားျပထားတာကပံုရွိေနတဲ့ဘားပါ (၂)မ်ွားျပထားတာက ကီဘုပ္ေပၚမွ ctrl+a နိုပ္ရင္ေပၚလာမယ့္အကြက္ေလးပါ။ ျပီးေနာက္တျပိဳင္ထဲ ctrl+c တြဲနိုပ္ပါ 
မွတ္ခ်က္..ctrl+a=all
             ctrl+c=copy
            ctrl+v=paste



၉။မွာေတာ့ခုနက အေပၚမွာ copy လုပ္ထားတာကို paste လုပ္ထည့္လိုက္ပါျပီ ျပီးရင္ (ရ)ေျပာခဲ့သလိုပါဘဲ အပံုကိုလိုခ်င္သလို လုပ္ယူပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေမွာင္ေနတဲ့ပံုေတြကို တစ္ခုခ်င္းဆီ အေ၇ာင္တင္မယ္ေနာ္ (၁)မ်ွား(၂)မ်ွားျပလားသလိုတစ္ဆင့္စီဝင္သြားပါ curves ကိုကလစ္ရင္ဘဲေဘာက္တစ္ခုတက္လာမွာပါ(၂)ပံုေျမာက္မွာမ်ွားျပထားတဲ့ေဘာက္ေလးေပါ့ အေရာင္ (၄၀မ်ိဳးရွိပါတယ္ ေရြးလုပ္နိုင္ပါတယ္
(၃)မ်ွားမွာျပျပီးဝိုင္းထားတာက အေရာင္တင္ခ်င္တာကိုတစ္ခုခ်င္းေရြးျပီးတင္ပါ







၁၀။ဒီမွာေတာ့အားလံုျပီးသြားလို႔ ပံုကိုသိမ္းမွာပါ သိမ္းဖို႔အတြက္ file >save as နိုပ္ရင္ဘဲ ေဘာက္တစ္ခုတက္လာမွာပါ ၊ ဒုတိယပံုျပထားသလိုေပါ့ ျပီးရင္(၁)မ်ွားျပထားတာကေနမည္ေပးမယ္ေနရာ (၂)မ်ွားျပထားတာက jpeg နဲ႔ သိမ္းရပါမယ္ jpeg 2 ရွိပါတယ္ မ်ွာျပထားတဲ့ အေပၚက jpeg ပါေနာ္...



ဒီေလာက္ဆိုနားလည္ေလာက္ပါျပီေနာ္ နားမလည္ေသးရင္လဲ vdo ထပ္ၾကည့္ေပ့ါေနာ္ ကၽြန္ေတာ္ေလ့လာသလိုဘဲ အေသးစိတ္တက္နိုင္သေလာက္တင္ေပးလိုက္တာပါ မွားတာေလးေတြပါရင္လဲနားလာ္ေပးပါလို႔ထပ္ေျပာလိုက္ပါရေစ၊ ေနာက္လဲတက္နိုင္သေလာက္ ပိို႔စ္ေတြတင္ေပးသြားပါမယ္။

မိတ္ေတြ ေဘာ္ေဘာ္ေတြ အဆင္ေျပရင္ေတာ့ fb ေလးမွာ အားေဆးေလး like ေပးခဲ့ပါေနာ္  share ေပးရင္လဲပိုလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

                         kooo