Thursday, July 31, 2014

အေနာက္တုိင္းစာ ေဆာ္လမြန္ ငါးက်ပ္တင္နဲ႔ သရက္သီးမွည့္ ေဆာ့စ္

 ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။

ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ အေနာက္တိုင္းဆန္တဲ့ ပုံစံေလး ေျပာင္းၿပီး ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ အေနာက္တိုင္း အစားအစာ ေတြမွာ ေထာပတ္၊ ခရင္ (မ္)၊ ႏို႔ေတြအမ်ားႀကီး ပါတတ္တယ္ ဆိုေပမယ့္ က်ေနာ္တို႔အတြက္ လြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး က်ေနာ္တို႔ အေရွ႕
တိုင္းသားေတြနဲ႔ သင့္ေလ်ာ္မယ့္ ဒီလိုဟင္းပြဲမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္စားသုံးမယ္ဆိုရင္ အဟာရလည္းျဖစ္၊ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း သင့္ေလ်ာ္တဲ့ ကယ္လိုရီကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္မွာ ေသခ်ာလွပါတယ္ …။

ပင္လယ္ငါးသေလာက္လို႔ ေခၚဆိုႏိုင္တဲ့ Salmon ကို သရက္သီး အမွည့္ေလး ပါ၀င္တဲ့ အသုပ္ပုံစံ (Mango Salsa) တုိ႔ကို တြဲဖက္ ေဖာ္ျပသြားပါမယ္။ ဒီသရက္သီးပါတဲ့ အသုပ္ေလးက အေနာက္တိုင္း စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ေရပန္းစားလွၿပီး Grilled Salmon နဲ႔အလိုက္ဖက္ဆုံး အတြဲအစပ္ေလးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း အိမ္မွာ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္ႏိုင္ၿပီး က်ပ္တင္ (သို႔) ကင္စားတဲ့ငါးေတြနဲ႔လည္း အထူးသင့္ေလ်ာ္ လွပါတယ္။

ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ခ်က္နည္းေလးကို ေလ့လာၾကည့္ၾကရေအာင္ပါ။

Grilled Salmon Fillet with Fresh Mango Salsa အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ႏွစ္မ်ိဳးခြဲ ေဖာ္ျပပါမယ္။

Grilled Salmon အတြက္

ေဆာ္လမြန္ငါးအသား (အရိုးမပါ) – ၂ ခ်ပ္
သံပုရာရည္ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
သံလြင္ဆီ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ဟင္းခ်က္၀ိုင္အနီ – အနည္းငယ္
ဆား + ငရုတ္ေကာင္း – သင့္ေတာ္သလို
ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္နုပ္စဥ္း – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
Presley နုပ္ႏုပ္စဥ္း – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)

Mango Salsa အတြက္

သရက္သီးမွည့္ – ၁ ျခမ္း
ၾကက္သြန္နီေသးေသး – ၁ လုံး
ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၅ လုံး
ပန္းငရုတ္ပြအစိမ္း – ၁ ျခမ္း
သံပုရာရည္ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
Blasmic Vinegar – ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ပါစေလ (သို႔) နံနံပင္ – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
သံလြင္ဆီ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
သၾကား – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) (သို႔) ပ်ားရည္ ၁ ဇြန္း (စားပြဲတင္ဇြန္း)
ဆား+ငရုတ္ေကာင္း – အနည္းငယ္စီ
Sweet basil (သို႔) Thyme ရြက္..အနည္းငယ္
သံပုရာသီး – ၂ စိတ္ (အလွဆင္ရန္)
ဆလတ္ရြက္ (သို႔) Rocket leave – အနည္းငယ္ (တြဲဖက္ရန္)

ေဆာ္လမြန္ငါးအသားကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး မီးဖိုေခ်ာင္သုံးစကၠဴနဲ႔ ေရေတြေျခာက္ေအာင္ စုပ္ယူေပးပါ။ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းထားတဲ့ Presley ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ သံပုရာရည္၊ ဟင္းခ်က္၀ိုင္အနီ တို႔နဲ႔ အရသာနယ္ကာ (၁၅) မိနစ္ခန္႔ သာမန္ေရခဲေသတၱာ အခန္းမွာ ႏွပ္ထားပါ။

အဲဒီအခ်ိန္မွာ Mango Salsa အတြက္ လိုအပ္တာေတြထဲက သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းငရုတ္ပြ တို႔ကို အရြယ္ညီ ေလးေတြ တုံးၿပီး ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုေတာ့ ၂ စိတ္ (သို႔) ၄ စိတ္ခြဲလွီးပါ။

ဖန္ဇလုံ တခုထဲမွာ Mango Salsa အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အရသာပါ၀င္ ပစၥည္းေတြကို ေဆာ့စ္ရည္ အသြင္ျဖစ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ (အသီးေတြေတာ့ မထည့္ပါနဲ႔ဦး)။

ဒါေတြ ျပင္ဆင္ၿပီးရင္ … ငါးကို စတင္ခ်က္ျပဳတ္ပါမယ္။

Non – Stick Pan တခုမွာ သံလြင္ဆီကို အပူေပးၿပီး ေဆာ္လမြန္ငါး အသား ပတ္ပတ္လည္ကို ေရႊေရာင္ေလး ရေအာင္ အပူေပးပါ။ အဲဒီေနာက္ ဆယ္ယူစစ္ထုတ္ၿပီး မီးဖိုအပူခံ ပန္းကန္ျပားမွာ တင္ထားၿပီး Oven ဆိုရင္ အပူခ်ိန္ ၂၅၀ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္နဲ႔ ၅ မိနစ္ခန္႔ Microwave ဆိုရင္ ၆၀၀ W နဲ႔ ၃ မိနစ္ခန္႔ အပူေပးပါ။

စပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ရည္ထဲကို သရက္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္၊ ပန္းငရုတ္ပြေတြ ေရာထည့္ၿပီး သမေအာင္ ျဖည္းညင္းစြာ ေမႊကာ အရံသင့္ျပင္ဆင္ပါ။

ျပင္ဆင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ Meat Plate လို႔ ေခၚတဲ့ ထမင္းစားပန္းကန္ အႀကီးမွာ ဆလတ္ရြက္ (သို႔) Rocket Leaves ေတြကို ပန္းကန္ျပား တဘက္မွာ ျဖန္႔ခင္းၿပီး ကင္ထားတဲ့ ေဆာ္လမြန္ငါး အသားကို ထားပါ။

ေဆာ္လမြန္ငါး အသားေပၚကို ေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ သရက္သီးေဆာ့စ္ကို လွပစြာ ေလာင္းခ်ၿပီး သံပုရာသီး ၁ စိတ္နဲ႔ အလွဆင္ ေပးလိုက္ရင္ ၿပီးျပည့္စုံတဲ့ Grilled Salmon Fillet with Fresh Mango Salsa ေလးကို ရင္ခုန္စြာ ျမည္းစမ္းၾကည့္ႏိုင္ပါၿပီ …။

ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit:  burma.irrawaddy

No comments:

Post a Comment